routes
De routes (en gpx-bestanden) voor 2025 komen later op deze pagina te staan. Ze zullen nauwelijks verschillen van die van 2024.
De routes voeren je over bos- en grindpaadjes in de Delftse Hout, het Bieslandse Bos en (voor de 24km- en 35km-lopers) door De Balij. Je loopt over gras en boomstammen en door modder. Hier en daar zul je over het asfalt moeten, al hebben we echt geprobeerd dat tot een minimum te beperken. Er is een heuvelachtig stuk, maar je komt al met al niet boven de 70 hoogtemeters. Bij eerdere edities was er de ene keer een beetje modder, en de andere keer heel veel modder. De veldbloemen die er in 2024 volop waren, zul je in 2025 - omdat de trail een paar weken eerder dan gewoonlijk wordt gelopen - minder of helemaal niet zien. Tot nu toe ligt het parcours er elk jaar anders bij. Hoe het op 30 maart 2025 is? Je ontdekt het dan.
Waterposten
Voor meer dan water! Bij onze waterposten kun je je (zelf meegebrachte) beker laten vullen met water of sportdrank (BYE! Nutrition isotonic/endurance). Er liggen ook energiegevende versnaperingen als stukken banaan of suikerwafel, tucjes en winegums voor je klaar. Je komt de waterposten tegen op de volgende momenten:
13 km: na 5,5 km
24 km: na 12 en 19 km
35 km: na 9, 16, 23 en 30 km
Verkeersregels
De natuurgebieden waar je doorheen loopt, zijn niet gereserveerd voor de deelnemers aan de Houttrail. Er zijn stukken waar je andere recreanten tegen zult komen, ook fietsers en auto's. Kijk om je heen, neem de verkeersregels in acht, en geef elkaar de ruimte. Op lastige plekken staan bordjes, en er staan op heel wat plekken verkeersregelaars en Houttrail-vrijwilligers.
Honden
Honden zijn op delen van het parcours niet welkom, vandaar dat de trail niet met een hond gelopen kan worden. Dat wil niet zeggen dat je geen honden tegen zult komen, want op de meeste paden mogen ze wel komen.
Bewegwijzering
Je kunt tijdens het lopen simpelweg de knaloranje pijlen volgen. Waar routes zich splitsen, kom je houten bordjes met het Houttraillogo en een afstand tegen. Kruist de route een fietspad, dan staat er een houten bordje met een fiets erop. Natuurlijk kun je de routes ook op gps lopen. De gpx-bestanden zetten we een week van tevoren onder de knop routes. Uitzetten van de route blijft natuurlijk mensenwerk. Lang leve Lorenzo en Bart! Mocht het nou zo zijn dat de gps-route niet 100 procent overeenkomt met de bewegwijzerde route, volg dan de pijlen. Behalve natuurlijk als je de 35 kilometer loopt en je op het punt komt waar jouw extra lus door het Balijbos begint, rond kilometer 6,5. Dat stuk (zo'n 12 km) loop je sowieso op gps, en dat kondigen we ter plekke vanzelfsprekend aan met een A4'tje.
Plattegronden